Malinowynos.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Co warto wiedzieć o drożdżach gorzelniczych? Najczęściej zadawane pytania.

blog MalinowyNos

Drożdże gorzelnicze - FAQ cz. 1

Drożdże gorzelnicze to niezastąpiony sprzymierzeniec twórców mocnych trunków. Drożdże pozwalają na zafermentowanie nastawu cukrowego, zbożowego lub owocowego. W ten sposób powstaje zacier, z którego można stworzyć pyszny bimber lub bardziej szlachetne odmiany wódki, jak whisky czy koniak.

sklepie Malinowy Nos znajdziesz wiele rodzajów drożdży gorzelniczych. Co powinieneś o nich wiedzieć zanim zamówisz produkt i rozpoczniesz tworzenie napitku? Poniżej znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.

 

Jak szybko można przefermentować nastaw?

Popularne drożdże turbo pozwalają na przeprowadzenie bardzo burzliwej i krótkotrwałej fermentacji. 6 kg. cukru można zafermentować już w ciągu 24 godzin. Drożdże, które pozwalają na tak szybkie działanie, zwykle mają w nazwie cyfrę 24. Popularne są również drożdże oznaczone cyfrą 8. To z kolei produkty przeznaczone do fermentowanie nastawów zawierających 8 kg. cukru. Wówczas proces również przebiega dość burzliwie, ale trwa dłużej – zwykle ok. 5 dni. Niemniej jednak wiele szczepów nadaje się do fermentowania nastawów o różnej zawartości cukru. Jednak z każdym kolejnym kilogramem wydłuża się czas trwania procesu.

 

Od czego zależy moc nastawu?

Moc nastawu, którą uzyskasz po użyciu drożdży gorzelniczych zależy przede wszystkim od ilości cukru w roztworze. Przy 6 kg. w 25 litrowym nastawie można z reguły uzyskać około 12-13%, natomiast 8 kg. pozwala na stworzenie zacieru 19-20%. Pamiętaj jednak, że nie z każdym szczepem drożdży uzyskasz mocny zacier. Aby stworzenie wysokoprocentowego trunku było możliwe, drożdże muszą mieć odpowiednią odporność na alkohol. W przeciwnym wypadku zginą zbyt wcześnie i fermentacja ustanie. Do fermentacji większych ilości cukru przeznaczone są zwykle drożdże oznaczone cyfrą 8.

 

Co to są drożdże Coobra i drożdże Spiritferm?

Szukając porad na forach i przeglądając produkty w sklepie łatwo można natrafić na drożdże Coobra oraz drożdże Spiritferm. Co to takiego? Dlaczego te nazwy są tak często wymieniane? Coobra oraz Spiritferm to po prostu marki bardzo popularnych drożdży gorzelniczych. Ci dwaj producenci pierwsi wprowadzili nowoczesne drożdże gorzelnicze na polski rynek, co jest jedną z przyczyn sukcesu Coobra i Spiritferm w świecie domowych gorzelników.

Drożdże gorzelnicze - FAQ cz. 2

Nie można stworzyć udanego napitku bez dobrych drożdzy. Jakie drożdże wybrać i jak je stosować? Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące drożdzy znajdziesz w tym artykule. Wszystkie opisane typy drożdży znajdziesz w sklepie Malinowy Nos w kategorii Drożdże gorzelnicze. Zapraszamy również do zapoznania się z artykułem Drożdże gorzelnicze - FAQ cz. 1.

 

Co to są drożdże pure?

Inaczej niż w poprzednim akapicie, pure to nie marka, ale rodzaj drożdży. Jak sugeruje angielskie określenie, ten typ drożdży pozwala na uzyskanie czystszego destylatu, a więc pozbawionego nieprzyjemnych zapachów i posmaków. Z drożdżami pure zarówno sam zacier, jak i końcowy destylat będą wyższej jakości. Kiedy warto sięgnąć po drożdże typu pure? Przede wszystkim wtedy, gdy nie jesteś w stanie zadbać o czystość produkowanego napitku przy pomocy sprzętu. Dotyczy to producentów korzystających z najprostszych narzędzi, które nie pozwalają np. na precyzyjne kontrolowanie temperatury.

 

Czy drożdże gorzelnicze wymagają wcześniejszego przygotowania?

Większość drożdży gorzelniczych nie wymaga żadnego wcześniejszego przygotowania, gdyż są to drożdże aktywne. Ponadto w opakowaniu od razu znajdują się witaminy, minerały i pożywka. Dzięki temu zawartość paczki możesz dodać bezpośrednio do nastawu, a fermentacja powinna ruszyć w ciągu kilku godzin.

 

Czy można użyć kilku paczek drożdży do większego nastawu?

Większość paczek drożdży gorzelniczych, które znajdziesz w sklepach wystarcza na zafermentowanie 25 litrowego nastawu. A co, jeśli chcesz od razu przygotować zacier z 50 lub 100 litrów? Czy można po prostu dodać dwie, trzy albo cztery paczki drożdży w zależności od potrzeb? Odpowiedź brzmi: tak, ale nie dotyczy to wszystkich drożdży gorzelniczych. Powinieneś wybrać drożdże, które można łączyć. Odpowiednią informację znajdziesz zwykle opisie w produktu na stronie sklepu lub na samym opakowaniu.

 

Dlaczego fermentację trzeba prowadzić w niedomkniętym pojemniku?

Fermentacja przy użyciu drożdży gorzelniczych przebiega bardzo burzliwie. Efektem działania naszych szarych przyjaciół są m.in. wysoka temperatura nastawu oraz duże ilości CO2. Z uwagi na gwałtowny przebieg procesu, naczynie z nastawem nie może być szczelnie zamknięte – tak jak ma to miejsce w przypadku fermentacji wina. Jeśli przygotowujesz zacier w pojemniku fermentacyjnym, pozostaw uchyloną pokrywę, a jeżeli prowadzisz fermentację w balonie, pozostaw naczynie otwarte. W przypadku fermentacji kilkudniowej, możesz szczelnie zamknąć naczynie korkiem lub pokrywą z rurką fermentacyjną po 2-3 dniach, gdy fermentacja będzie łagodniejsza.

 

 

Więcej informacji na temat drożdży znajdziesz na naszym kanale YouTube o produkcji domowych trunków. Zapraszamy też na stronę Malinowy Nos na Facebooku!

 

➡️ nasze butelki na wino: https://malinowynos.pl/butelki-szklane

➡️ nasze korki: https://malinowynos.pl/korki-do-butelek

➡️ etykietki: https://malinowynos.pl/etykiety

Mogą Wam się przydać:

Wiadra fermentacyjne: https://malinowynos.pl/wiadra-fermentacyjne

Balony na wino: https://malinowynos.pl/balony

Worki Filtracyjne: https://malinowynos.pl/akcesoria-do-zlewania

➡️ Koniecznie zobacz naszą wyprzedaż: https://malinowynos.pl/pl/promotions
oraz nowości: https://malinowynos.pl/pl/new
➡️ Jeśli szukasz porad, odpowiedzi na pytania lub interesują Cię przepisy na domowe wina i nalewki musisz zobaczyć:
Naszą grupę na fb: https://www.facebook.com/groups/316379812207734/
Fanpage: https://www.facebook.com/malinowynospl/
Instagram: https://www.instagram.com/malinowynospl/
Butelki szklane: https://malinowynos.pl/butelki-szklane
Beczki szklane: https://malinowynos.pl/beczki-szklane
Akcesoria winiarskie: https://malinowynos.pl/fermentory-plastikowe
Akcesoria do zlewania: https://malinowynos.pl/akcesoria-do-zlewania

[product show="promotion" slider="true"]

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium