Malinowynos.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Cukrówka 100 l na glukozie

blog MalinowyNos

Link do filmu- https://www.youtube.com/watch?v=HbL-OfXnqTI

Fermentacja nastawu cukrowego 100L - przepis i test drożdży

Cześć! Przygotowaliśmy dla Ciebie kolejny test drożdży do powiększonych nastawów o objętości 100l. W tym odcinku sprawdziliśmy możliwości drożdży Puriferm XXL i jako surowca użyliśmy 28 kg glukozy. Poprzednio testowaliśmy drożdże Alcotec Mega Pack 100 l na nastawie z 25 kg cukru i byliśmy bardzo zadowoleni z przebiegu fermentacji. Jak będzie tym razem? Cóż, glukoza należy do cukrów prostych, w związku z czym jest łatwiej przyswajalna przez drożdże niż sacharoza należąca do dwucukrów. Można się zatem spodziewać, że Puriferm XXL poradzą sobie jeszcze lepiej z dużym nastawem niż produkt Alcotec’a. Ale czy nasz test to potwierdzi?

 

Sprzęt do produkcji cukrówki:

  • beczka o pojemności powyżej 100 l,
  • duży garnek,
  • mieszadło,
  • cukromierz,
  • ew. taboret gazowy.

 

Składniki na cukrówkę:

  • 28 kg glukozy,
  • drożdże Puriferm XXL na 100 l,  
  • woda.

Opakowanie drożdży Puriferm XXL na 100 l zawiera aktywne komórki drożdży w ilości odpowiedniej do przeprowadzenia fermentacji powiększonego nastawu. W saszetce znajdują się również witaminy, minerały i inne składniki odżywcze, składające się na optymalnie zbilansowaną pożywkę wspierającą rozwój i pracę drożdży.

 

Przygotowanie nastawu 100 l na glukozie

Glukoza łatwiej fermentuje niż cukier i pozwala uzyskać łagodniejszy w smaku destylat, jednak jest mniej wydajna. Jeśli chcesz przygotować taki nastaw, musisz pamiętać o zmianie proporcji w przepisie, gdyż glukozy potrzebujesz o 10-15% więcej niż sacharozy (zwykłego cukru).

Najpierw w wielkim garze zagotowaliśmy ok. 40 litrów wody wykorzystując do tego taboret gazowy. W kolejnym kroku dokładnie rozpuściliśmy glukozę w gorącej wodzie i wlaliśmy roztwór do plastikowej beczki. Następnie dopełniliśmy nastaw do 100 l i wystudziliśmy do ok. 35°C. Do ciepłego roztworu glukozy dodaliśmy drożdże i starannie wymieszaliśmy całość. Na koniec przykryliśmy beczkę, jednak nie dokręcaliśmy wieka z uwagi na konieczność odprowadzania dwutlenku węgla wytrącającego się w czasie fermentacji.

 

Jak drożdże Puriferm XXL poradziły sobie z 28 kg glukozy?

W trakcie fermentacji obserwowaliśmy nastaw i kontrolowaliśmy pracę drożdży za pomocą cukromierza. Na początku powstała niewielka ilość piany i można było usłyszeć charakterystyczne, głośne „syczenie” cukrówki.  Po 3-4 dniach fermentacja przebiegała już spokojniej, a cukromierz coraz głębiej zatapiał się w nastawie. Ostatecznie drożdże przerobiły całą dawkę glukozy (28 kg w 100 l nastawu) po 10 dniach od nastawienia. Po zakończeniu fermentacji cukrówka zyskała mlecznobiały kolor i mętną konsystencję, wymagała zatem klarowania grawitacyjnego bądź użycia preparatu klarującego.

Podsumowując test, można stwierdzić, że drożdże Puriferm XXL nie sprawiają problemów w trakcie fermentacji i z łatwością przerabiają 28 kg glukozy. Pracowały przez 10 dni, a więc o kilka dni dłużej niż przewiduje producent. Jednak w pomieszczeniu panowała nieco zbyt niska temperatura, by utrzymać efektywność drożdży na maksymalnym poziomie. Jeśli więc planujesz przygotować powiększony nastaw pamiętaj, że te drożdże najlepiej pracują przy temperaturze otoczenia powyżej 20°C.

 

Subskrybuj kanał YouTube Malinowy Nos i bądź na bieżąco z naszymi filmami. Czekają na Ciebie kolejne testy drożdży i ciekawe przepis

 

[product show="main" slider="true"]

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium