Malinowynos.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Cukrówka na glukozie – 14% w 48 h. Przepis i test drożdży UK-24

blog MalinowyNos

Link do filmu - https://youtube.com/watch?v=RS5m3BpfTbE

Cześć! Jeśli zastanawiasz się, jak wygląda cukrówka na glukozie, zapraszamy Cię do obejrzenia naszego wideo-poradnika. W tym nagraniu przeprowadziliśmy test super szybkich drożdży Puriferm UK-24. Zamiast cukru użyliśmy glukozy (zwaną też dekstrozą), czyli cukru prostego łatwo przyswajalnego przez drożdże, zapewniającego znacznie lepsze efekty fermentacji niż zwykły cukier będący źródłem dwucukru sacharozy.

 

Być może zainteresuje Cię również film: Jak zrobić cukrówkę? Przepis i test drożdży gorzelniczych TURBO 24h ALCOTEC oraz PURIFERM. Warto zobaczyć dla porównania!

 

Składniki na cukrówkę:

  • 7 kg glukozy,
  • woda,
  • drożdże Puriferm UK-24.

 

Sprzęt do produkcji cukrówki:

  • garnek,
  • mieszadło,
  • pojemnik fermentacyjny transparentny z miarką.

 

Puriferm UK-24 to kolejne ekspresowo działające drożdże, przerabiające 6 kg cukru w ciągu jednej doby, dając aż 14% alkoholu. Na potrzeby testu użyliśmy jednak 7 kg glukozy, która jest nieco mniej wydajna i należy dodać jej o 10-15% więcej niż sacharozy. Opakowanie drożdży zawiera również niezbędne składniki wspomagające fermentację – witaminy, minerały i mikroelementy, dzięki czemu nie musisz dodawać innej pożywki do nastawu.

 

Przygotowanie cukrówki na glukozie

Najpierw zagotowaliśmy wodę w odpowiednio dużym garnku i w gorącej rozpuściliśmy ok. 7 kg glukozy. Starannie wymieszaliśmy, aby cukier uległ całkowitemu rozpuszczeniu. Przygotowany  roztwór przelaliśmy do pojemnika fermentacyjnego transparentnego z podziałką i uzupełniliśmy wodą do uzyskania objętości 21 litrów. Kiedy nastaw osiągnął temperaturę ok. 30°C wsypaliśmy zawartość saszetki z drożdżami i dokładnie wymieszaliśmy całość. Następnie nakryliśmy pojemnik pokrywą, jednak nie dociskaliśmy jej, aby umożliwić swobodne ujście dwutlenku węgla wytrącającego się podczas burzliwej fermentacji.

 

Fermentacja glukozy na drożdżach Puriferm UK-24

W trakcie fermentacji wnikliwie obserwowaliśmy pracę drożdży i rejestrowaliśmy wyniki w kilkugodzinnych odstępach czasu, co możesz zobaczyć na naszym filmie. Na początku nastaw mocno się pienił, po 12 godzinach fermentacja przebiegała już nieco spokojniej. W tym czasie na bieżąco sprawdzaliśmy wskazania cukromierza, aby kontrolować ilość glukozy w nastawie. Drożdże zakończyły pracę po 48 godzinach, co mogło być spowodowane zbyt niską temperaturą (+17°C) panującą w pomieszczeniu. Tymczasem  drożdże 24-godzinne potrzebują ok. 25°C, aby w tak szybkim tempie poradziły sobie z dużą ilością cukru. Jeśli zatem chcesz przeprowadzić taką fermentację, zwracaj uwagę na temperaturę otoczenia, w przeciwnym razie drożdże mogą pracować nieco dłużej niż jedną dobę.

Cukrówka przygotowana z glukozy zyskała mlecznobiały kolor, znacznie bardziej intensywny w porównaniu z nastawem na sacharozie. W tym momencie moglibyśmy użyć środka klarującego, np. Alcotec Turbo Klar, dzięki któremu cukrówka w kilka dni zyskałaby doskonałą przejrzystość. Jednak tym razem odstawiliśmy nastaw do samodzielnego klarowania żeby sprawdzić efekt zastosowania glukozy. Przypuszczamy, że taka cukrówka szybciej zrzuci osad i zyska lepszą klarowność w porównaniu do nastawu na zwykłym cukrze.

 

Zapraszamy na kolejne testy drożdży – Puriferm MOCKBA i Puriferm XXL

W tym czasie przygotowaliśmy również potężny nastaw na drożdżach Puriferm MOCKBA zawierający aż 9 kg cukru, z którego powinno powstać 21% alkoholu. Jeśli jesteś ciekaw wyniku tej ekstremalnej  fermentacji, już teraz zapraszamy Cię do obejrzenia materiału dokumentującego pracę tych mocnych drożdży.

Jesteśmy też w trakcie testowania drożdży do dużych nastawów Puriferm XXL, dla których przyrządziliśmy nastaw 100-litrowy zawierający 28 kg glukozy. Z naszego kolejnego odcinka dowiesz się, jak przebiegła fermentacja z udziałem tych drożdży i jak najłatwiej przygotować duży nastaw na glukozie.

 

Zapraszamy do oglądania, komentowania i subskrybowania naszego kanału YouTube Malinowy Nos z ciekawymi przepisami na domowe trunki!

 

 

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium