Link do filmu- https://www.youtube.com/watch?v=jMxc1OWSGwg
Jak przygotować nalewkę z imbiru?
Cześć! W tym odcinku przygotowaliśmy coś specjalnego na zimę - nalewkę imbirową. Do jej sporządzenia wykorzystaliśmy korzeń imbiru, rośliny o licznych właściwościach. Imbir posiada właściwości rozgrzewające i działanie antyseptyczne, zatem warto stosować go w stanach przeziębieniowych. Łagodzi też dolegliwości żołądkowe, poprawia trawienie, pobudza apetyt i niweluje mdłości. Imbirówka zdecydowanie umili długie, zimowe wieczory.
Zobacz również nasz przepis na nalewkę z pigwy.
Składniki na nalewkę imbirową:
- 0,5 l wódki lub innego alkoholu,
- 1-2 cytryny,
- ok. 200g korzenia imbiru,
- 100-150g daktyli suszonych,
- 100g cukru,
- 1-2 łyżki miodu.
Sprzęt potrzebny do wykonania nalewki:
- duży słój,
- nóż,
- tarka do warzyw lub łyżeczka.
Przygotowanie składników nalewki z imbiru
Zacznij od obrania korzenia imbiru. Jeśli chcesz możesz użyć tarki o drobnych oczkach, jednak zdecydowanie wygodniej pozbędziesz się skórki za pomocą zwykłej łyżeczki do herbaty. Niech nie zwiedzie Cię przyjemny, słodkawy zapach obranego imbiru. To roślina o dość ostrym smaku, która potrafi nieźle rozgrzać w zimowy wieczór. W międzyczasie sparz wrzątkiem i wyszoruj cytryny, by pozbyć się konserwantów z powierzchni skórki.
Po uporaniu się z imbirem, możesz przystąpić do kolejnego etapu wykonania nalewki. Do dużego słoika wrzuć suszone daktyle i zajmij się dalszą obróbką pozostałych surowców. Sparzone cytryny pokrój w plastry razem ze skórką i wrzuć do słoja. Obrany imbir również pokrój w cienkie plastry i wsyp do składników nalewki.
Dodawanie cukru i zalewanie imbiru alkoholem
Owoce i imbir należy posłodzić, dlatego w kolejnym kroku dodaj odmierzoną porcję cukru i miód (my użyliśmy lipowego). Na koniec wymieszaj całość i odstaw na 1-2 godziny, aby cukier się rozpuścił, a cytryny oddały trochę soku.
Po tym czasie zalej aromatyczną mieszankę wybranym alkoholem. Do maceracji możesz wykorzystać domowy destylat lub spirytus rozcieńczony wodą w równych proporcjach. My zastosowaliśmy czystą wódkę, ponieważ jest neutralna i nie wprowadzi obcych posmaków do nalewki.
Na koniec zakręć słój i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 1 miesiąc. Oczywiście nalewka wyjdzie lepsza jeśli zapomnisz o niej na dłużej, np. 2-3 miesiące, a nawet pół roku.
Co dalej z nalewką imbirową?
Po miesiącu maceracji nasza nalewka jest już niemal gotowa. Teraz należy poddać ją filtracji, wskutek której pozbędziemy się cząstek stałych i uzyskamy klarowny płyn. Filtrowanie to niezbyt lubiana czynność ze względu na czasochłonność przebiegu oczyszczania. W zależności od rodzaju nalewki i gęstości filtrów, może być mniej lub bardziej kłopotliwa. Jednak filtracja w wielu przypadkach jest konieczna i na filmie pokazaliśmy, jak przeprowadzić ten proces na nalewce imbirowej.
Sprzęt potrzebny na tym etapie:
- słój,
- garnek,
- lejek,
- akcesoria do filtracji: gęste sitko, gaza, ręczniki papierowe, filtry do kawy, worek do filtracji moszczu,
- butelki i/lub karafki.
Po miesiącu maceracji nasza nalewka jest już niemal gotowa. Teraz należy poddać ją filtracji, wskutek której pozbędziemy się cząstek stałych i uzyskamy klarowny płyn. Filtrowanie to niezbyt lubiana czynność ze względu na czasochłonność przebiegu oczyszczania. W zależności od rodzaju nalewki i gęstości filtrów, może być mniej lub bardziej kłopotliwa. Jednak filtracja w wielu przypadkach jest konieczna i na filmie pokazaliśmy, jak przeprowadzić ten proces na nalewce imbirowej.
Jak zlać i przefiltrować nalewkę imbirową?
Filtrację warto wykonać etapami, stosując coraz gęstsze filtry. Dlatego najpierw przelej płyn z nalewki przez duże sito wprost do garnka. W ten sposób pozbędziesz się owoców, przypraw i innych większych frakcji stałych. Po przelaniu możesz lekko zgnieść składniki łyżką, co ułatwi odzyskanie resztek cennego nalewu. Na koniec pozostaw sito nad garnkiem, aby wydobyć ostatnie krople płynu.
Wstępnie przefiltrowaną nalewkę wlej za pomocą lejka do czystego słoja. Teraz możesz wykorzystać różne metody filtracji – od gęstych sitek, przez ręczniki papierowe i gazę aż po filtry do kawy i stożkowy worek do filtracji moszczu. Nalewka imbirowa jest dość mętna, dlatego być może przetestujesz kilka akcesoriów zanim uzyskasz zadowalającą klarowność. My użyliśmy dużego sitka wypełnionego kilkukrotnie złożoną gazą. Niestety, nalewka zbyt łatwo przepłynęła przez nasz filtr i zabieg okazał się niewystarczający. Dopiero wyłożenie sitka kilkoma papierowymi ręcznikami kuchennymi przyniosło sukces i pozbyliśmy się sporej ilości osadu. Polecamy ten sposób oczyszczania, jednak jeśli chcesz uzyskać krystalicznie przejrzystą nalewkę, będziesz potrzebować nieco gęstszego filtra.
Butelkowanie nalewki imbirowej
Na koniec rozlej nalewkę imbirową do butelek. Możesz wykorzystać zwykłe szkło po wódce albo ozdobne butelki o ciekawym kształcie. Nasz trunek doczekał się efektownej oprawy w postaci karafki z wytłaczanego szkła, karafki w kształcie Wieży Eiffla i smukłej butelki zatkanej korkiem typu grzybek. Jeśli chcesz rozlać swoją nalewkę do równie eleganckich pojemników, zajrzyj do naszego sklepu Malinowy Nos, do kategorii Butelki na nalewki, likiery. Zapraszamy!
Nalewka imbirowa jest gotowa! To pyszny trunek rozgrzewa, a niektórzy nawet twierdzą, że leczy przeziębienie. Wyśmienicie sprawdzi się podczas trzaskającego mrozu. Na wypadek długiej i srogiej zimy polecamy zaopatrzyć się w większą ilość tej wybornej nalewki.