Link do filmu- https://www.youtube.com/watch?v=jMxc1OWSGwg
Jak przygotować nalewkę z imbiru?
Cześć! W tym odcinku przygotowaliśmy coś specjalnego na zimę - nalewkę imbirową. Do jej sporządzenia wykorzystaliśmy korzeń imbiru, rośliny o licznych właściwościach zdrowotnych. Imbir działa przeciwzapalnie i rozgrzewająco, zatem warto stosować go w stanach przeziębieniowych. Łagodzi też dolegliwości żołądkowe, polecany jest m.in. przy problemach z trawieniem i mdłościach. Jeśli i Ty chcesz sprawdzić na sobie wspomagające działanie imbiru, zapraszamy do obejrzenia dwuczęściowego cyklu o nalewce imbirowej.
Zobacz również nasz przepis na nalewkę z pigwy.
Składniki na nalewkę imbirową:
- 0,5l wódki lub innego alkoholu,
- 1-2 cytryny,
- ok 200g korzenia imbiru,
- 100-150g daktyli suszonych,
- 100g cukru,
- 1-2 łyżki miodu.
Sprzęt potrzebny do wykonania nalewki:
- duży słój,
- nóż,
- tarka do warzyw lub łyżeczka.
Przygotowanie składników nalewki z imbiru
Zacznij od obrania korzenia imbiru. Jeśli chcesz możesz użyć tarki o drobnych oczkach, jednak zdecydowanie wygodniej pozbędziesz się skórki za pomocą zwykłej łyżeczki do herbaty. Niech nie zwiedzie Cię przyjemny, słodkawy zapach obranego imbiru. To roślina o dość ostrym smaku, która potrafi nieźle rozgrzać w zimowy wieczór. W międzyczasie sparz wrzątkiem i wyszoruj cytryny, by pozbyć się konserwantów z powierzchni skórki.
Po uporaniu się z imbirem, możesz przystąpić do kolejnego etapu wykonania nalewki. Do dużego słoja wrzuć suszone daktyle i zajmij się dalszą obróbką pozostałych surowców. Sparzone cytryny pokrój w plastry razem ze skórką i wrzuć do słoja. Obrany imbir również poszatkuj i wsyp do składników nalewki.
Dodawanie cukru i zalewanie imbiru alkoholem
Owoce i imbir należy posłodzić, dlatego w kolejnym kroku dodaj odmierzoną porcję cukru i miód (my użyliśmy lipowego). Na koniec wymieszaj całość i odstaw na 1-2 godziny, aby cukier się rozpuścił, a cytryny oddały trochę soku.
Po tym czasie zalej aromatyczną mieszankę wybranym alkoholem. Do maceracji możesz wykorzystać domowy destylat lub spirytus rozcieńczony wodą w równych proporcjach. My zastosowaliśmy czystą wódkę, ponieważ jest neutralna i nie wprowadzi obcych posmaków do nalewki.
Na koniec zakręć słój i odstaw do ciepłego pomieszczenia na co najmniej 1 miesiąc. Oczywiście nalewka wyjdzie lepsza jeśli zapomnisz o niej na dłużej, np. 2-3 miesiące.
Co dalej z nalewką imbirową?
Gotowy nalew trzeba będzie poddać filtracji. Sprawdź jak to zrobić, oglądając drugą część cyklu: Nalewka Imbirowa 2/2 rozgrzewająco-wspomagająca
Domowe nalewki przypadły Ci do gustu? W takim razie regularnie odwiedzaj nasz wideo poradnik o produkcji domowych nalewek, win, piw i innych alkoholi. Zapraszamy też na nasz fanpage na Facebooku i oczywiście do sklepu Malinowy Nos, gdzie znajdziesz wszystkie niezbędne produkty!