Malinowynos.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Ruszyła nowa szata graficzna naszego sklepu! ❤️

Nalewka imbirowa rozgrzewająco-wspomagająca. Przepis część 1/2 (plus film)

blog MalinowyNos

Link do filmu- https://www.youtube.com/watch?v=jMxc1OWSGwg

Jak przygotować nalewkę z imbiru?

Cześć! W tym odcinku przygotowaliśmy coś specjalnego na zimę - nalewkę imbirową. Do jej sporządzenia wykorzystaliśmy korzeń imbiru, rośliny o licznych właściwościach zdrowotnych. Imbir działa przeciwzapalnie i rozgrzewająco, zatem warto stosować go w stanach przeziębieniowych. Łagodzi też dolegliwości żołądkowe, polecany jest m.in. przy problemach z trawieniem i mdłościach. Jeśli i Ty chcesz sprawdzić na sobie wspomagające działanie imbiru, zapraszamy do obejrzenia dwuczęściowego cyklu o nalewce imbirowej.

 

Zobacz również nasz przepis na nalewkę z pigwy.

 

Składniki na nalewkę imbirową:

  • 0,5l wódki lub innego alkoholu,
  • 1-2 cytryny,
  • ok 200g korzenia imbiru,
  • 100-150g daktyli suszonych,
  • 100g cukru,
  • 1-2 łyżki miodu.

 

Sprzęt potrzebny do wykonania nalewki:

  • duży słój,
  • nóż,
  • tarka do warzyw lub łyżeczka.

 

Przygotowanie składników nalewki z imbiru

Zacznij od obrania korzenia imbiru. Jeśli chcesz możesz użyć tarki o drobnych oczkach, jednak zdecydowanie wygodniej pozbędziesz się skórki za pomocą zwykłej łyżeczki do herbaty. Niech nie zwiedzie Cię przyjemny, słodkawy zapach obranego imbiru. To roślina o dość ostrym smaku, która potrafi nieźle rozgrzać w zimowy wieczór. W międzyczasie sparz wrzątkiem i wyszoruj cytryny, by pozbyć się konserwantów z powierzchni skórki.

Po uporaniu się z imbirem, możesz przystąpić do kolejnego etapu wykonania nalewki. Do dużego słoja wrzuć suszone daktyle i zajmij się dalszą obróbką pozostałych surowców. Sparzone cytryny pokrój w plastry razem ze skórką i wrzuć do słoja. Obrany imbir również poszatkuj i wsyp do składników nalewki.

 

Dodawanie cukru i zalewanie imbiru alkoholem

Owoce i imbir należy posłodzić, dlatego w kolejnym kroku dodaj odmierzoną porcję cukru i miód (my użyliśmy lipowego). Na koniec wymieszaj całość i odstaw na 1-2 godziny, aby cukier się rozpuścił, a cytryny oddały trochę soku.

Po tym czasie zalej aromatyczną mieszankę wybranym alkoholem. Do maceracji możesz wykorzystać domowy destylat lub spirytus rozcieńczony wodą w równych proporcjach. My zastosowaliśmy czystą wódkę, ponieważ jest neutralna i nie wprowadzi obcych posmaków do nalewki.

Na koniec zakręć słój i odstaw do ciepłego pomieszczenia na co najmniej 1 miesiąc. Oczywiście nalewka wyjdzie lepsza jeśli zapomnisz o niej na dłużej, np. 2-3 miesiące.

 

Co dalej z nalewką imbirową?

Gotowy nalew trzeba będzie poddać filtracji. Sprawdź jak to zrobić, oglądając drugą część cyklu: Nalewka Imbirowa 2/2 rozgrzewająco-wspomagająca

Domowe nalewki przypadły Ci do gustu? W takim razie regularnie odwiedzaj nasz wideo poradnik o produkcji domowych nalewek, win, piw i innych alkoholi. Zapraszamy też na nasz fanpage na Facebooku i oczywiście do sklepu Malinowy Nos, gdzie znajdziesz wszystkie niezbędne produkty!

 

[product category_id="58" slider="true"]

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium