Malinowynos.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Grzaniec - przepis idealny na zimowe wieczory!

blog MalinowyNos

Zima za pasem, a wieczory stają się coraz dłuższe i chłodniejsze. Właśnie w takich okolicznościach marzymy o czymś, co nas rozgrzeje i wprowadzi w przyjemny nastrój. Idealnym rozwiązaniem będzie grzaniec — aromatyczny, rozgrzewający napój, który od lat króluje w zimowym czasie. Z tego wpisu dowiesz się, jak przygotować tradycyjnego grzańca oraz jego wersję bezalkoholową oraz jak dobrać odpowiednie wino i przyprawy.

Czym jest grzaniec?

Grzaniec to napój przygotowywany na bazie podgrzanego wina lub soku z dodatkiem przypraw i owoców. Tradycja picia grzańca wywodzi się od starożytnych Rzymian, którzy podgrzewali wino z przyprawami, aby rozgrzać się w chłodniejsze dni. Z czasem tradycja ta rozprzestrzeniła się na Europę, a szczególną popularność zyskała w krajach o surowszym klimacie, takim jak Niemcy i kraje skandynawskie. Dziś grzaniec jest popularnym napojem zimowym, symbolem świątecznych jarmarków i wieczorów przy kominku.

 

przepis na grzane wino z plasterkiem pomarańczy

Przepis na grzane wino domowej roboty

Składniki na domowego grzańca:

  • 500 ml wina lub piwa (trunek najlepiej własnej produkcji),
  • miód,
  • przyprawa do grzańca,
  • przyprawy korzenne — goździki, cynamon,
  • korzeń imbiru,
  • cytryna, pomarańcza,
  • syrop owocowy (np. malinowy).

 

Sprzęt potrzebny do przygotowania grzańca:

  • mikser,
  • garnek,
  • duży pojemnik,
  • kufel lub wysoka szklanka.

Jeśli robisz grzaniec na piwie, nie polecamy Ci rozcieńczania go. Wystarczy, że na małym gazie zagotujesz piwo wraz z przyprawami i dodatkami. Z kolei jeśli wykorzystujesz wino, możesz dodać do niego wody, aby napój nie był zbyt mocny.

 

Jak zrobić grzaniec na winie - przepis

Wlej szklankę wody do garnka. Dodaj kilka goździków, pół łyżeczki cynamonu, 1/3 opakowania przyprawy do grzańca, 2-3 łyżeczki syropu oraz 2 łyżeczki miodu. Teraz zetrzyj trochę imbiru do garnka, ale uważaj żeby nie dodać go zbyt dużo, bo ta przyprawa ma dość intensywny smak. Następnie wyciśnij sok z jednej pomarańczy i 1/3 cytryny i dodaj do grzańca.Całość podgrzewaj na małym ogniu przez  kilka minut, a na koniec wlej wino. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę, a potem zdejmij garnek z gazu. Teraz przelej grzaniec do kufla, używając sitka, żeby pozbyć się goździków, resztek przypraw i pestek. Aby efektownie podać swój trunek, możesz ozdobić kufel plasterkiem pomarańczy lub cytryny. Twój aromatyczny i rozgrzewający grzaniec jest gotowy!

 

Grzaniec z żółtkami

Składniki na grzańca z żółtkami:

  • 500 ml wina lub piwa
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • cynamon, imbir

 

Przepis na grzańca z żółtkami:

Wlej piwo lub wino do garnka, dodaj po szczypcie cynamonu i imbiru. Zagotuj całość, a w trakcie przygotuj kogel-mogel. W tym celu wsyp do dużego pojemnika 2 żółtka, cukier i łyżeczkę cukru waniliowego i zmiksuj wszystko razem. Teraz dolewaj powoli gorący alkohol z przyprawami, cały czas miksując. Jeśli chcesz, możesz podgrzać jeszcze raz całość, żeby trunek był cieplejszy. Na koniec przelej grzańca do wysokiej szklanki lub kufla, posyp startą czekoladą lub cynamonem. Twój pyszny grzaniec jest gotowy!

grzane wino w kubku z dodatkiem anyżu i pomarańczą

Jakie wino wybrać?

Wybór odpowiedniego wina to klucz do sukcesu. Tradycyjnie używane jest wino czerwone, ponieważ ma ono pełniejszy smak i lepiej komponuje się z przyprawami. Najlepiej w tym przypadku sprawdzi się wino wytrawne i półsłodkie. Użycie słodkiego wina może sprawić, że grzaniec będzie zbyt ciężki lub mdły.

Nie musisz sięgać po drogie i ekskluzywne pozycje — grzaniec "wybacza" pewne niedoskonałości smakowe, bo i tak będzie intensywnie przyprawiony. Wino ze średniej półki cenowej będzie tu idealnym wyborem.

Na co uważać przygotowując grzańca?

Grzaniec to trunek, który należy przygotowywać z uwagą — zwłaszcza jeśli chodzi o jego temperaturę. Należy pamiętać, żeby go nie zagotować! Zagotowane wino całkowicie traci swoje walory smakowe. Należy je podgrzewać do temperatury około 70 stopni, a dokładnie do momentu aż wino zacznie delikatnie parować. To znak, że osiągnęło idealną temperaturę.

Jakie przyprawy do grzanego wina?

Przyprawy nadają grzanemu winu wyjątkowego aromatu i sprawiają, że jest tak przyjemnie rozgrzewające. Do przypraw, które warto użyć do grzanego wina, należą:

  • cynamon — najlepiej w formie laski, która stopniowo będzie uwalniać swój aromat,
  • goździki — nadają lekko korzenny smak wina,
  • kardamon — dodaje egzotycznego smaku, chociaż należy go używać rozsądnie, bo jest bardzo aromatyczny,
  • gałka muszkatołowa — wystarczy niewielka ilość do wzbogacenia smaku napoju,
  • imbir — dodaje pikantności i świetnie rozgrzewa.

Dodatkowo można także zastosować ziarenka wanilii, anyż oraz skórkę pomarańczy lub cytryny. Kombinacja tych dodatków sprawi, że każdy łyk grzanego wina będzie ucztą dla podniebienia.

grzaniec - przepis na ciepłe wino grzane

Przepis na domowe grzane wino bez alkoholu — wersja dla każdego

Nie każdy może i nie każdy chce pić alkohol, ale istnieje sposób, by cieszyć się smakiem grzanego wina w wersji bez jego dodatku. W tej wersji zamiast wina użyj soku owocowego — z ciemnych winogron, jabłek lub malin.

Składniki na bezalkoholowe grzane wino:

  • 1 litr soku z ciemnych winogron, jabłek lub malin
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 pomarańcza (pokrojona na plasterki)
  • 2-3 goździki
  • 1 laska cynamonu
  • 2-3 plasterki imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

  1. Wlej sok (malinowy/winogronowy/jabłkowy) do garnka i podgrzewaj na wolnym ogniu.
  2. Dodaj pozostałe składniki: miód, kilka goździków, laskę cynamonu, imbir. Na końcu dodaj pokrojoną pomarańcze.
  3. Podgrzewaj przez 10-15 minut, nie doprowadzając do wrzenia.
  4. Gotowy trunek przelej do kubków i podawaj gorącego

Dodatki, które wzbogacą grzane wino

Prezentujemy kilka pomysłów na dodatki, które podkreślą aromaty grzanego wina i dodadzą mu jeszcze więcej charakteru:

  • plastry cytryn, limonek lub pomarańczy — dodadzą lekkiej kwaskowości i odświeżą smak,
  • żurawina i suszone owoce — delikatnie słodkie, dodają charakteru,
  • miód lub syrop klonowy — dla tych, którzy wolą słodsze wersje,
  • rodzynki lub migdały — popularny dodatek w krajach skandynawskich, szczególnie do wersji bezalkoholowej

wino grzane wytrawne z dodatkami

Podsumowanie

Grzaniec to świetny sposób na ogrzanie się w zimowe wieczory i wprowadzenie iście świątecznego klimatu. Możesz go przygotować w wersji klasycznej, której bazą będzie czerwone wino oraz w wersji bez alkoholu. Dobierając odpowiednie dodatki, uczynisz grzane wino napojem z wyjątkowym charakterem.

Niezależnie od tego, którą wersję wybierzesz, grzaniec jest prosty w przygotowaniu, a swoją wyjątkowością umila zimowe wieczory. Podaruj sobie chwilę relaksu, przygotuj kubek aromatycznego grzanego wina i usiądź wygodnie — na zdrowie!

[product show="promotion" slider="true"]

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium