Link do filmu - https://www.youtube.com/watch?v=ILsR-y_rEWk
Po jednym dniu marynowania wyjmij mięso i rozłóż na blacie. Teraz ułóż na karkówce plastry buczku i ciasno zroluj w formę rolady. Upchnij mięso w szynkowarze, dociśnij stopką i zamknij pokrywę. Na koniec włóż szynkowar do garnka wypełnionego wodą. Pamiętaj, że poziom wody powinien być o kilka cm wyższy od poziomu karkówki.
Teraz musisz jedynie podgrzewać wodę nie doprowadzając do jej zagotowania. Kiedy osiągnie temperaturę zbliżoną do temperatury wrzenia, zmniejsz grzanie i nałóż pokrywkę na garnek. Gotuj ok. 2 godzin, w trakcie pilnuj odpowiedniej temperatury (ok. 85°C) i w razie konieczności uzupełniaj ubytek wody.
Po tym czasie wyłącz grzanie i pozostaw szynkowar w garnku do wystudzenia. Następnie wyjmij zimny szynkowar i odlej ewentualny nadmiar wody z pojemnika. Włóż naczynie do lodówki na całą noc.
Nie możesz doczekać się swojej szynki? Spokojnie, to już prawie koniec. Polewaj przez chwilę szynkowar wrzątkiem, co ułatwi wydobycie karkówki pokrytej gęstą galaretą. Możesz uniknąć tej czynności, jeśli na początku zastosujesz specjalne woreczki do szynkowaru, w które włożysz mięso.
Teraz pozostaje Ci jedynie wyjąć roladę z pojemnika, pokroić i delektować się swoją pyszną domową wędliną parzoną!
Akcesoria i przyprawy, których potrzebujesz do wykonania tego przepisu znajdziesz w naszym sklepie internetowym Malinowy Nos i lokalach stacjonarnych w Jaśle, Krakowie, Tarnowie, Rzeszowie i Trzcianie. Do zobaczenia!