Link do filmu - https://www.youtube.com/watch?v=GVTKubYkpa8
Jak szybko przygotować nalewkę?
Cześć! W tym odcinku naszego poradnika mamy dla Ciebie przepis na ekspresowe nalewki z koncentratu soku owocowego. Polecamy tę metodę zwłaszcza zimą, gdy dostęp do owoców jest mocno ograniczony, a ich ceny są znacznie wyższe niż w sezonie. Przygotowanie trunku jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu, dlatego koncentraty są doskonałym rozwiązaniem dla osób zabieganych lub które nie chcą przeprowadzać długotrwałego procesu maceracji. Do wyrobu nalewek użyliśmy zagęszczonych soków marki PURENA o smaku wiśniowym, grejpfrutowym, jabłkowo-miętowym i czarnej porzeczki.
Sprzęt do produkcji nalewek:
- duży słój
- dzbanek z miarką
- mieszadło
- lejek
- butelki + zakrętki lub korki
Przepis na nalewkę wiśniową 2 l (25%)
Składniki do produkcji nalewki:
- koncentrat wiśniowy 1kg
- 500ml spirytusu i 700ml wody lub 1,2l wódki 40%
Jeśli używasz spirytusu, zacznij od wymieszania alkoholu z 700 ml wody. Otrzymany roztwór (lub wódkę) wlej do dużego słoja. Następnie wlej zawartość saszetki z koncentratem wiśniowym i starannie wymieszaj. To wszystko, nalewka jest gotowa! Sok zawiera cukier, dlatego trunek wyszedł całkiem słodki i przyjemny w smaku. Teraz możesz rozlać nalewkę do ładnych butelek pomagając sobie poręcznym lejkiem. Trunek już teraz smakuje wyśmienicie, niemniej dojrzewanie w ciemnej piwnicy z pewnością wyjdzie mu na dobre.
Przepis na nalewkę z czarnej porzeczki 2 l (25%)
Składniki do produkcji nalewki:
- koncentrat z czarnej porzeczki 1 kg
- 500ml spirytusu i 700ml wody lub 1,2l wódki 40%
Sok porzeczkowy jest bardzo gęsty i ma wyjątkowo intensywny zapach, dlatego z jednego opakowania (1 kg) możesz przygotować większą ilość nalewki, nawet ok. 2.5 litra. Wlej koncentrat do dużego słoja i dodaj wódkę lub spirytus rozcieńczony wodą. Na koniec wymieszaj roztwór i gotowe! Teraz pozostaje Ci jedynie przygotować ciekawe butelki i rozlać swój trunek przy pomocy lejka. Butelki możesz zamknąć zwykłą nakrętką, jednak polecamy też efektowne korki-grzybki, które nie wymagają użycia korkownicy. Oczywiście przy okazji spróbuj, czy uzyskany efekt w pełni Ci odpowiada. Nasza nalewka porzeczkowa uzyskała ciemną, niemal czarną barwę i wyrazisty smak. W porównaniu do wiśniowej, jest mniej słodka i z pewnością smaczniejsza.
Przepis na nalewkę jabłkowo-miętową 3 l (25%)
Składniki do produkcji nalewki:
- koncentrat jabłkowo-miętowy 1kg
- 750ml spirytusu i 1450ml wody lub 1,8l wódki i 400ml wody
Producent zaleca użycie jednego opakowania na 4 litry likieru, jednak na początek warto zastosować mniejsze proporcje. Jeśli trunek wyjdzie zbyt esencjonalny, w każdej chwili można go rozcieńczyć dolewając wody, spirytusu lub wódki. Dlatego najpierw użyliśmy 500 ml spirytusu i 700 ml wody, czyli takich samej ilości alkoholu jak w poprzednich koncentratach. Po wymieszaniu trunek osiągnął głęboki kolor podobny do wina jabłkowego i wyrazisty aromat. Smak okazał się nieco zbyt intensywny, dlatego dolaliśmy jeszcze ok. 1 l alkoholu, rozcieńczając 250 ml spirytusu w 750 ml wody. W ten sposób uzyskaliśmy 3 litry nalewki jabłkowo-miętowej i właśnie takie proporcje zalecamy w tym przypadku. Tak otrzymany trunek rozlej do butelek o ciekawym kształcie i odstaw do dojrzewania.
Przepis na nalewkę grejpfrutową 3l (ok. 25%)
Składniki do produkcji nalewki:
- koncentrat grejpfrutowy 1kg
- 750ml spirytusu i 1450ml wody lub 1,8l wódki i 400ml wody
Przygotowanie nalewki grejpfrutowej niczym nie różni się od pozostałych przepisów. Wystarczy wymieszać sok z wódką lub spirytusem rozcieńczonym wodą. Również tym razem polecamy użycie 1 kg koncentratu na ok. 3 litry trunku. Uzyskana w ten sposób nalewka ma ładny, pomarańczowy kolor i dość wytrawny smak. Jeśli zatem wolisz słodsze trunki, możesz dodać cukier lub miód. Oczywiście możesz też dolać alkoholu wedle uznania, projektując słabszą lub mocniejszą nalewkę. Kiedy uznasz, że trunek spełnia Twoje oczekiwania, rozlej go do ładnych butelek i odstaw na specjalne okazje.
Korzystając z koncentratów można bardzo szybko zaopatrzyć się w dużą ilość różnorodnych nalewek. Co ciekawe, za pomocą zagęszczonego soku możesz również naprawić zbyt rozwodnione i nieciekawe winko. Po dolaniu koncentratu trunek wyjdzie bardziej ekstraktywny, co z pewnością poprawi jego walory smakowe.
Zapraszamy do subskrybowania kanału Malinowy Nos na YouTube, oglądania naszego poradnika dla producentów domowych trunków i komentowania. Do zobaczenia!