Malinowynos.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Syrop z pędów sosny oraz nalewka sosnowa. Przepis. Część 1/2

blog MalinowyNos

Link do filmu- https://www.youtube.com/watch?v=FSRiSUA1CsY

Jak zrobić nalewkę i syrop z pędów sosny? 

Serwus! W tym odcinku na tapetę trafiają pędy sosny, z których zrobimy syrop! A przy okazji też nalewkę.

Na Facebooku widzieliśmy Wasze zdjęcia ze słoikami z pędami zasypanymi cukrem, więc siłą rzeczy również musieliśmy wziąć się za ten przepis :)

 

Zobaczcie również nasz przepis na pyszną nalewkę szarlotkę jabłkową

 

Zbieranie pędów na syrop i nalewkę sosnową

Mamy świeżo zerwane pędy sosny. Ich zapach jest bardzo intensywny, są klejące i soczyste.

Pamiętajcie, że nie zbieramy pędów długich i grubych – zawierają one mało soku. Staramy się wybierać mniejsze i bardziej klejące sztuki. Zbieramy tylko pędy boczne, a zostawiamy główne, aby drzewo mogło dalej swobodnie rosnąć po naszej wizycie. Uwaga na zbiory w lesie, bo można zapłacić mandat do 250 zł :)

Nam udało się zgromadzić dwie skrzynki – prawie 20 litrów, czyli około 8 kilogramów. Jest tego sporo, dlatego sięgnęliśmy też po duży słoik dwudziestolitrowy. Postaramy się w nim zmieścić.

Co robimy z pędami? Pozbywamy się igieł, a brązowe końcówki możemy zostawić. Pędy można dodatkowo pokroić przed wrzuceniem, ale my wykorzystamy je w całości.

 

Przygotowanie syropu sosnowego:

Aby przygotować syrop będziemy potrzebować:

  • 8 kg pędów
  • 8 kg cukru
  • Duży słój

Stosujemy stosunek wagowy 1:1 cukru i pędów. Na 1 kg pędów dodajemy 1 kg cukru.

Pędy i cukier wrzucamy warstwami do słoja. Po załadowaniu całości, odstawiamy pojemnik w ciepłe miejsce. Cukier się rozpuści, a pędy puszczą sok i z czasem utworzy się syrop.

Mniejszy słoik moglibyśmy postawić na parapecie – byłoby to idealne miejsce, bo słońce skutecznie rozpuszczałoby cukier. Jeśli więc macie mały pojemnik (albo duży parapet) możecie zdecydować się na takie rozwiązanie.

Pędy można dodatkowo ubić tłuczkiem, aby przyspieszyć proces, a także mieszać zawartość, gdy już zacznie się pojawiać sok.  My jednak jesteśmy cierpliwi i po prostu czekamy aż sok sam się pojawi.

Zajrzymy do pojemnika za kilka tygodni. Zlejemy syrop i odrzucimy pędy. Zobaczymy, ile syropu nam wyjdzie i zastanowimy się co dalej. Na pewno część przerobimy na nalewkę.

Do zobaczenia w części drugiej! Znajdziecie ją pod tym linkiem: Syrop z pędów sosny oraz nalewka sosnowa. Przepis. Część 2/2.

Gorąco zachęcamy też do subskrybowania naszego kanału na YouTube oraz zapoznania się z naszymi artykułami na temat produkcji domowych alkoholi. Zapraszamy!

 

[product category_id="135" slider="true"]

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium