Destylator Aabratek -Premium Distillers Wersja Manualna" />
Malinowynos.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Destylator Aabratek OVM/LM Premium Distillers

blog MalinowyNos

Premium Distillers Wersja Manualna

Przygotowanie wypełnienia:

Przed wsypaniem sprężynek (wypełnienia pryzmatycznego) należy je przygotować w następujący sposób:

Sprężynki nierdzewne – zalać całość na noc gorącą wodą z dodatkiem płynu do naczyń. Następnego dnia wszystko dobrze wypłukać. Wsypać do garnka i zalać wodą. Następnie dolać 2 szklanki octu i gotować 15 minut. Opłukać gdy ostygną i wsypać do kolumny. Zazwyczaj po trzech przepuszczeniach zapachy giną.

Sprężynki miedziane tzw. Katalizator – jedną szklankę gorącej wody i łyżkę kwasku cytrynowego, przygotować tyle razy aby zalać sprężynki. Zalane zostawiamy na dwie godziny. Następnie płuczemy i wsypujemy do kolumny. Robimy to samo przed każdą destylacją.

Sprężynki miedziane wyjmujemy co proces jeśli trwa on z odstępem.

W tym celu należy odkręcić górny dekiel bufora, a następnie odkręcić dekielek i wysypać sprężynki do naczynia. Po wytrawieniu postępujemy w odwrotny sposób.

Przy dłuższym nieużytku kolumny sprężynki miedziane należy przechowywać w roztworzę 40 % etanolu, najlepiej w szklanym naczyniu.

 

Obieg wody

Powyżej przedstawiono podłączenie zasilania wody.

Należy sprawdzić szczelność układu przed uruchomieniem.

Wszystkie elementy elektryczne należy zabezpieczyć przed ewentualnym zalaniem.

 

Rektyfikacja - proces

  1. Przed rozpoczęciem rektyfikacji sprawdź obieg wody oraz połączenia elektryczne .
  2. Następnie wlewamy destylowaną ciecz do zbiornika oraz  załączamy grzanie z maksymalną mocą. Pod zawór iglicowy ustawiamy pojemnik do odbioru przedgonu. Zawór iglicowy odkręcamy.
  3. Gdy na dolnym termometrze nagle zacznie rosnąć temperatura jest to ostatni sygnał aby odkręcić wodę chłodzącą, można to zrobić wcześniej gdy temp zbiornika osiągnie 75 stopni. Temperaturę zbiornika widzimy na wyświetlaczu regulatora mocy.
  4. Obserwując termometry możemy zauważyć z jaką szybkością opary wędrują do głowicy. Jeśli proces ten odbywa się płynnie oznacza to iż wszystko jest ok. Odbieramy 50 ml (na 30 litrów nastawu) przedgonu z zaworu iglicowego i zamykamy zawór iglicowy. Grzejemy w dalszym ciągu pełną mocą dlatego iż czekamy na zalanie kolumny.  Jest to korzystne zjawisko poprawiające rozdzielczość i efektowność kolumny. Dla obserwacji momentu zalania służy nam wziernik (jest to przeszklona część tuż poniżej głowicy) w którym w pewnym momencie powinien pojawiać się płyn i będzie można zaobserwować moment bulgotania. Jest to oznaka że kolumna uległa zalaniu. W tym momencie powinniśmy na moment wyłączyć zasilanie i pozwolić aby płyn widoczny we wzierniku zaczął spływać tak aby znikł. Następnie włączamy zasilanie i szukamy mocy poniżej zalania. Średnio jest to moc 30 % niższa od maksymalnej.
  5. Uwaga !!! Zalanie może nie wystąpić wtedy można pracować z pełną mocą grzania.
  6. Gdy ustawimy właściwą moc przechodzimy do stabilizacji kolumny. Ma ona na celu przygotowanie kolumny do właściwej pracy i oddzielenie frakcji lekkich (przedgonów) od właściwego produktu. Ma trwać minimum 40 minut a najlepiej 60 minut.
  7. W tym czasie za pomocą zaworu iglicowego LM odbieramy drugą część przedgonu w ilości 50ml/25 litrów nastawu. Odkręcamy zaworek tak aby kapało kropelkowo około 2/3 krople na sekundę.
  8. Po godzinie zapisz temperaturę na dolnym termometrze, będzie ona potrzebna do prowadzenia dalszego procesu. Temperatura ta tzw. Stabilizacji lub Dnia może być każdego dnia inna gdyż ściśle wpływa na nią ciśnienie atmosferyczne.
  9. Po odebraniu przedgonu zawór iglicowy zamykamy i otwieramy kulowy znajdujący się na kolumnie. W celu przyspieszenia rozruchu systemu VM można zassać wężyk na odbiorze. W tym czasie mierzymy ile destylatu otrzymamy w ciągu minuty. Całość dzielimy na 4 i ustawiamy tak zawór aby odbierać 1/4a reszta ma wracać na wypełnienie. Należy pamiętać iż ważne jest pilnowanie temperatury dnia która nie może więcej podskoczyć niż 0,1 stopnia. Jeśli wystąpi skok należy zmniejszyć odbiór. Tak odbieramy aż na zbiorniku temperatura nie osiągnie 96,0 stopni.
  10. Gdy zbiornik osiągnie żądaną temperaturę zamykamy zawór kulowy VM i przechodzimy do odbioru pogonów czyli resztek alkoholu który możemy wykorzystać kolejnym razem. W tym celu otwieramy zawór iglicowy na całość otwarcia i odbieramy do osobnego naczynia. Można w tym czasie zwiększyć moc dla zwiększenia szybkości odbioru. Destylat może lecieć wtedy gorący więc trzeba uważać. Gdy zbiornik osiągnie temperaturę 99 stopni wyłączamy grzanie i czekamy jeszcze 5 minut. Następnie zakręcamy wodę. Koniec procesu.
  11. Po zakończonym procesie należy poczekać z zamknięciem wody 2 minuty aby układ się schłodził.
  12. Opróżniamy zbiornik wylewając zawartość do kanalizacji.
  13. Płuczemy zbiornik zimną wodą.

Ten opis nie jest wyznacznikiem ponieważ istnieje wiele sposobów. Opis jest jednym z przykładów. Więcej informacji można znaleźć na forach poświęconych destylacji.

 

Stripping

Czyli nic innego jak odpęd alkoholu z nastawu.

Celem jest uzyskanie wyższej jakości destylatu.

  • Wlewamy ciecz do zbiornika i grzejemy
  • Odkręcamy zawór iglicowy na pełne otwarcie
  • Odbieramy 50 ml / 25 l nastawu - przedgon (nie wolno pić )
  • Resztę odbieramy do osobnego pojemnika.
  • Gdy zbiornik osiągnie temp. 99 stopni kończymy proces

Tak przygotowujemy kilka nastawów. Następnie mierzymy procent. Do procesu rektyfikacji nie powinno być więcej jak 50 %.

Gdy będzie mocniejszy należy dolać wody.

Następnie napełniamy zbiornik i rektyfikujemy jak opisano wyżej.

Należy pamiętać iż proces będzie trwał kilkukrotnie dłużejniż bez odpędu. 

 

Bezpieczeństwo.

Prawidłowa eksploatowany sprzęt będzie służył przez lata.

Nie zostawiaj nigdy aparatury bez nadzoru!!!

Nie dopuszczaj dzieci w jej pobliże!!!

Nie podchodź z ogniem itp.

Nie spożywaj alkoholu w czasie procesu.

Uważaj na gorące elementy.

Kolumna działa w ciśnieniu atmosferycznym otoczenia, na szczycie kolumny jest otwór, który pozostawia układ otwartym i gwarantuje brak postawania ciśnienia w układzie.

Instalacje elektryczne muszą być uziemione lub zerowane i zabezpieczone nadprądowo według obowiązujących przepisów bezpieczeństwa dotyczących użytkowania urządzeń elektrycznych.

Należy chronić ręce przed kontaktem z częściami o wysokiej temperaturze. Podczas pracy z agresywnymi odczynnikami chemicznymi należy chronić oczy i ręce, a także ubranie stosownymi środkami ochrony osobistej.

 

Prawo polskie a produkcja alkoholu

Szanowni Państwo

Wszyscy, którzy rozważają użycie oferowanych przez nas urządzeń destylacyjnych do destylowania własnych alkoholi pochodzących z winiarstwa, cukrownictwa, sadownictwa, pszczelarstwa etc. powinni być świadomi, iż zrobią to na własną odpowiedzialność i w sprzeczności z obowiązującym w naszym kraju prawem.

Prosimy o zapoznanie się z ustawą stanowiącą w tym temacie.

Urządzenia oferowane przez naszą firmę mogą służyć do destylowania substancji smakowych, zapachowych i esencji dobieranych według  indywidualnych procedur.

Jakiekolwiek odniesienia w tekście do:

  • czystości wyrażonej w procentach,
  • destylacji alkoholu,
  • słów mogących oznaczać alkohol tj. bimber, samogon, rosolis, nalewki, destylat, etanol, etc.

mają charakter wyłącznie teoretyczny, oparty na wyliczeniach zaczerpniętych ze wzorów inżynierii chemicznej lub tradycyjnych obowiązujących w potocznej mowie sformułowań.

 

Niniejsza instrukcja służy wyłącznie do celów kolekcjonerskich.

Producent nie ponosi odpowiedzialności za nieodpowiednie użycie.

 

MONTAŻ

Narzędzia niezbędne do montażu:

  • Klucz nastawny (tzw. Żabka) dla średnicy 1 1/4 "
  • Klucz 13 - 2 szt.
  • Klucz 10 - 2 szt.
[product category_id="37" slider="true"]

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium