Link do filmu - https://www.youtube.com/watch?v=UHPSSwM1OtM
Jak przygotować cukrówkę 21% z 9 kg cukru?
Cześć! Zapraszamy do obejrzenia kolejnego odcinka wideo-poradnika z cyklu testu drożdży gorzelniczych. Tym razem przygotowaliśmy nastaw z 9 kg cukru, co powinno skutkować uzyskaniem powyżej 20% alkoholu. Użyliśmy do tego celu drożdży Puriferm Mockba (Moskva), które według producenta w ciągu 10 dni mogą wyprodukować aż 21% alkoholu w nastawie 25-litrowym z 9 kg cukru. Sprawdziliśmy, czy te drożdże rzeczywiście są w stanie osiągnąć tak znakomite wyniki i ile czasu zajmie im przefermentowanie wysokiego stężenia sacharozy. Zachęcamy zatem do obejrzenia wyników naszego ekstremalnego testu!
Składniki do wykonania cukrówki:
- 9 kg cukru,
- woda,
- drożdże Puriferm Mockba.
Sprzęt do fermentacji nastawu:
- pojemnik fermentacyjny z pokrywą i rurką fermentacyjną,
- duży garnek,
- mieszadło.
Drożdże Puriferm Mockba zawierają witaminy, mikroelementy i odżywki wspierające fermentację. Dzięki temu do wykonania nastawu nie potrzebujesz niczego poza odpowiednią ilością cukru. Jesteś ciekaw jak pracują inne drożdże tej marki? Zobacz test drożdży Puriferm Cukrówka 100 l na glukozie oraz Cukrówka na glukozie 14% w 48h.
Cukrówka z 9 kg cukru krok po kroku
Naszym pierwszym krokiem było rozpuszczenie 9 kg cukru we wrzątku. Robiliśmy to stopniowo i bardzo dokładnie mieszając, gdyż zależało nam na uzyskaniu jednolitego nastawu pozbawionego kryształków cukru. Drożdże turbo potrzebują doskonałych warunków do pracy, a nierozpuszczony cukier mógłby negatywnie wpłynąć na przebieg fermentacji.
Roztwór cukrowy uzupełniliśmy letnią wodą do 25 litrów objętości. Następnie rozsypaliśmy zawartość saszetki z drożdżami po powierzchni nastawu i starannie wymieszaliśmy całość. Na koniec nakryliśmy pojemnik pokrywą z rurką fermentacyjną. W trakcie pierwszych dni fermentacji wydzielają się duże ilości dwutlenku węgla i jedna rurka fermentacyjna mogłaby nie podołać zadaniu. Nie dociskaliśmy wieka, aby gaz mógł swobodnie uchodzić przez szczeliny po bokach. Wiaderko odstawiliśmy w ciepłe miejsce i zaczęliśmy obserwować przebieg fermentacji naszej mocno stężonej cukrówki.
Czy drożdże Puriferm Mockba są w stanie wyprodukować 21% alkoholu?
Na filmie udokumentowaliśmy pracę drożdży w odstępie 2 godzin, 12 godzin, 4 dni, 10 dni i 15 dni od nastawienia. Początkowe pienienie i głośny syk wytrącającego się gazu ustąpiły miejsca spokojnej fermentacji. Umieszczony w wiaderku cukromierz sukcesywnie zagłębiał się w nastawie, wskazując postęp w przerabianiu cukru na alkohol. Po upływie ok. 2 tygodni od sporządzenia nastawu, urządzenie obwieściło odfermentowanie 9 kg cukru. Tym sposobem na drożdżach Puriferm Mockba otrzymaliśmy cukrówkę o niebagatelnym woltażu ponad 20%!
Gotowy nastaw odstawiliśmy do wyklarowania. Oczywiście jeśli nie masz czasu polegać na grawitacji, polecamy zastosowanie dwuskładnikowego preparatu klarującego Alcotec Turbo Klar 24 h.
Subskrybuj kanał YouTube Malinowy Nos, by na bieżąco śledzić kolejne odcinki naszego poradnika. Zobaczysz u nas testy drożdży, intrygujące przepisy i praktyczne rady dla producentów domowych trunków. Zapraszamy do oglądania!