Link do filmu - https://www.youtube.com/watch?v=N2GuNs7_yvs
Jak zrobić cukrówkę? Przepis i test drożdży gorzelniczych TURBO 24h ALCOTEC oraz PURIFERM
Cześć! W tym odcinku przeprowadziliśmy test drożdży gorzelniczych na przykładzie popularnej cukrówki. Jest wiele rozmaitych drożdży przeznaczonych do nastawów pod destylaty, różniących się od siebie wydajnością pracy. Niemniej, wszystkie odmiany gorzelnicze charakteryzują się znaczną tolerancją na alkohol, odpornością na wysokie stężenie cukru i krótkim czasem fermentacji, dlatego nie bez powodu noszą nazwę „drożdży turbo”. Jeśli miałeś już do czynienia z drożdżami piwnymi lub winiarskimi, z pewnością zauważysz różnicę i specyficzne właściwości drożdży gorzelniczych.
Składniki na cukrówkę:
- 6 kg cukru,
- ok. 20 l wody,
- drożdże Alcotec 24 Classic.
Sprzęt do przygotowania zacieru:
- pojemnik fermentacyjny 32 l,
- mieszadło plastikowe,
- garnek,
- termometr,
- cukromierz.
Przygotowanie nastawu cukrowego „cukrówki”
Test przeprowadziliśmy na ekstremalnie szybkich drożdżach 24-godzinnych Alcotec Classic 24, potrafiących przerobić 6 kg cukru w zaledwie jedną dobę. Choć trudno w to uwierzyć, te mikroskopijne grzyby zdolne są do wyprodukowania 14% alkoholu w jeden dzień! Drożdże Alcotec Classic 24 zostały też wzbogacone o starannie dobrane witaminy i inne składniki odżywcze, które zapewniają im szybką i skuteczną pracę.
W dużym garnku podgrzaliśmy ok. 5 l wody. Następnie dodaliśmy 6 kg zwykłego białego cukru i starannie wymieszaliśmy roztwór aż do całkowitego rozpuszczenia kryształków. Syrop przelaliśmy do wiaderka fermentacyjnego i uzupełniliśmy wodą do uzyskania objętości 21 l. Zmierzyliśmy temperaturę nastawu, wynosiła dokładnie 35°C – idealnie wedle zaleceń producenta, dzięki czemu mogliśmy od razu zadać drożdże. Wsypaliśmy zawartość saszetki Alcotec 24 Classic do syropu cukrowego i intensywnie wymieszaliśmy całość. Na koniec położyliśmy pokrywę luzem na wiaderku fermentacyjnym. Spodziewaliśmy się bardzo burzliwego przebiegu reakcji, dlatego nie dociskaliśmy wieczka i użyliśmy odpowiednio większego pojemnika. Jeśli planujesz taki nastaw, pamiętaj by zostawić wolne miejsce w pojemniku i zrobić ujście dla wytrącającego się dwutlenku węgla. Zadbaj też o utrzymanie optymalnej temperatury pomieszczenia w przedziale 20-30°C. My zaszczepiliśmy nastaw przy 19°C, jednak drożdże lubią ciepło i szybciej pracują w nieco wyższych temperaturach.
Fermentacja nastawu na drożdżach Alcotec 24 Classic
Po nastawieniu cukrówki rejestrowaliśmy postęp fermentacji w odstępach kilkugodzinnych, co możesz zobaczyć na filmiku. W trakcie intensywnej pracy drożdży nastaw pienił się oraz wydzielał duże ilości gazu i ciepła. Sprawdzaliśmy też temperaturę w pojemniku aby upewnić się, że drożdże mają optymalne warunki do przetwarzania cukru na alkohol. Na bieżąco kontrolowaliśmy też stopień odfermentowania za pomocą ballingometru mierzącego stężenie roztworu.
Po 24 godzinach cukromierz wskazał wartość 5 Blg i nastaw nadal wykazywał oznaki fermentacji. Przyczyną nieco wolniejszego przebiegu reakcji była zapewne zbyt niska temperatura otoczenia wynosząca 17°C. Mimo tych trudności, kilka godzin później drożdże zakończyły pracę i odczyt z ballingometru wskazał na pełne odfermentowanie. Tak przygotowany nastaw wymaga 2-3 tygodniowego klarowania, jednak warto przyspieszyć ten proces za pomocą nowoczesnych środków klarujących.
Zapraszamy na kolejny odcinek wideo poradnika o pracy drożdży gorzelniczych, tym razem przeprowadziliśmy test z udziałem drożdży Alcotec Mega Pack na 100l. Zachęcamy też do komentowania i subskrybowania naszego kanału na YouTube. Do zobaczenia!