Malinowynos.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Wino Winogronowe Czerwone cz.2 - usuwanie owoców i dalsza fermentacja

blog MalinowyNos

Link do filmu - https://www.youtube.com/watch?v=1EA45D5mQVc

Jak przygotować wino winogrownowe czerwone? Poradnik - cz. 2

Cześć! W pierwszym odcinku cyklu, pokazaliśmy Ci jak nastawić wino z ciemnych winogron. Natomiast w tym filmiku będziemy pozbywać się owoców i przygotujemy moszcz do dalszej fermentacji.

 

Składniki na syrop cukrowy:

  • 2 kg cukru,
  • 5 l wody,
  • płatki dębowe (np. z dębu amerykańskiego i wiśni) - do postarzenia wina.

 

Sprzęt do odfiltrowania wina:

  • pojemnik fermentacyjny,
  • sitko,
  • balon 20 l,
  • lejek do balonów z sitkiem,
  • garnek.

 

Odfiltrowanie owoców z nastawu

Po upływie tygodnia od przygotowania nastawu, możesz usunąć owoce. Przygotuj drugie wiaderko fermentacyjne i połóż na nim gęste sitko. Teraz przelewaj nastaw przez sitko, starając się uzyskać jak najwięcej płynu. Odfiltrowany moszcz przelej do balona o pojemności 20 l, uprzednio umytego i zdezynfekowanego. Najlepiej rób to przy użyciu szerokiego lejka z sitkiem, które zatrzyma pozostałe resztki po owocach.

 

Dodanie syropu cukrowego

Kiedy wino znajdzie się w balonie, zajmij się przygotowaniem syropu cukrowego. W tym celu rozpuść pozostałe 2 kg cukru w 5 litrach gorącej wody. Przestudzony syrop wlej do balona, znów pomagając sobie szerokim lejkiem do balonów. W zależności od tego, ile udało Ci się uzyskać soku z winogron, dolej do balonu tyle wody, by uzupełnić go niemal do pełna.

 

Dodanie płatków dębowych

Aby uszlachetnić swoje wino, możesz teraz dodać do niego płatki. My użyliśmy 50 g średnio opiekanych płatków z dębu amerykańskiego w formie drobnego granulatu oraz 25 g nieco grubszych płatków z drzewa wiśni. Na koniec potrząśnij lekko balonem, by wymieszać płatki z winem. Teraz możesz zatkać balon korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić do dalszej fermentacji. Płatki można usunąć po miesiącu lub podczas obciągu wina, w zależności od intensywności efektu starzenia.

 

Starzenie wina winogronowego płatkami

Na filmiku pokazaliśmy różne rodzaje płatków dębowych, które możesz dodać do swoich win, destylatów lub nalewek. Masz do dyspozycji płatki w formie naturalnej lub opiekanej w trzech stopniach – lekkim, średnim i mocnym. Oprócz płatków dębowych, możesz też użyć płatków z drzewa wiśni, akacji i kasztanowego. Dodanie płatków nie jest oczywiście konieczne, ale możesz za ich pomocą uzyskać korzystny efekt. Płatki nadają  ciekawego aromatu, nadają głębokiej barwy i podkreślają owocowe akcenty w winie. Dzięki nim alkohol szybciej się starzeje i smakuje podobnie jak ten leżakujący w beczkach. Płatki występują w różnym stopniu rozdrobnienia, a im mniejsze kawałki, tym łatwiej oddają swoje właściwości i szybciej możesz je wyjąć. Przykładowo, możesz użyć płatków w formie kostek, które doskonale nadają się do starzenia wina w balonie przez okres nawet kilku miesięcy.

Do zobaczenia w trzeciej części cyklu o winie winogronowym!

Aby nie przegapić kolejnych odcinków, subskrybuj nasz kanał YouTube.

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium