Jak zrobić nalewkę z kwiatów lipy?
W zależności od regionu, lipa kwitnie na przełomie czerwca i lipca. Jej delikatne, aromatyczne białe kwiaty są popularnym składnikiem domowych syropów i aptecznych herbatek o działaniu napotnym i przeciwzapalnym. Wyroby z kwiatu lipy są stosowane w profilaktyce przeziębień i grypy oraz jako naturalny środek moczopędny. Jeśli chcemy zrobić nalewkę według klasycznego przepisu, musimy przygotować się do tego ok. 3 tygodnie wcześniej, zanim lipa zakwitnie.
Tradycyjny przepis na nalewkę z kwiatów lipy:
- 1,5 -2 szklanki kwiatów lipy,
- 50 ml spirytusu,
- 1 limonka,
- pół cytryny.
Miodówka: 500 ml wody, 2 goździki, 500 ml miodu lipowego, 500 ml spirytusu.
Na 3 tygodnie przed kwitnieniem lipy (przełom maja i czerwca), przygotowujemy miodówkę. Wlewamy wodę do garnka, dodajemy goździki, zagotowujemy, po czym odstawiamy do wystudzenia. Do ciepłej wody (poniżej 40°C) dodajemy miód i starannie mieszamy. Do rozpuszczonego miodu wlewamy spirytus, znów mieszamy i przelewamy do dużego słoja. Zakręcamy słój i odstawiamy do ciepłego miejsca do czasu kwitnienia lipy. Przez ten okres co kilka dni potrząsamy słojem.
Zebrane kwiaty lipy oczyszczamy i wsypujemy do słoja z miodówką. Mieszamy i odstawiamy na 2 tygodnie do ciemnego, chłodnego pomieszczenia.
Zlewamy nalewkę, filtrujemy przez gazę lub sączek filtracyjny i wlewamy do dużego słoja. Sparzoną lionkę obieramy cienko ze skórki (bez białego albedo), zalewamy 50 ml spirytusu i odstawiamy na 2 dni.
Do nalewki kwiatowej dodajemy: świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny i limonki oraz alkoholowy ekstrakt na skórkach. Mieszamy, odstawiamy na 3 tygodnie.
Po tym czasie zlewamy nalewkę wężykiem do obciągu wina, a pozostały osad filtrujemy. Płyn odzyskany z osadu łączymy z nalewką i mieszamy. Nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy do chłodnego i ciemnego pomieszczenia na co najmniej pół roku.
Zobacz też proponowany przez nas przepis na nalewkę porzeczkową. Zapraszamy także do lektury naszego bloga dla twórców nalewek, win, destylatów i piw. Znajdziesz tam wiele ciekawostek, porad i przepisów!