Malinowynos.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Zaprawki smakowe do alkoholu. Garść porad

blog MalinowyNos

Dzięki zaprawkom, światowe alkohole, nierzadko drogie i trudno dostępne, mamy na wyciągnięcie ręki. Kilka złotych wystarczy, by zaopatrzyć się w butelkę napoju o smaku legendarnego trunku. Drinki na bazie rumu, ginu czy whisky, nie muszą już poważnie obciążać Twojego budżetu, a domowe imprezy możesz uświetnić za pomocą szerokiej gamy znakomitych napojów.

Być może pierwszy alkohol z zaprawki dopiero przed Tobą, a może już zdążyłeś rozsmakować się w jakościowych napojach na bazie esencji? Ale czy wiesz jak pełni wykorzystać możliwości zaprawek? Jak wydobyć z esencji jeszcze więcej korzystnych składników? Zobacz, co jeszcze warto wiedzieć, aby maksymalnie wykorzystać możliwości zaprawek:

  1. Jeśli wykorzystujesz spirytus, po rozcieńczeniu go wodą odczekaj kilka tygodni zanim wymieszasz alkohol z zaprawką.  Dzięki temu wyrazisty smak spirytusu złagodnieje, a efekt finalny będzie dużo lepszy.
  2. Co prawda zaprawki są gotowe do spożycia po jednej dobie, jednak zalecamy dłuższe przegryzanie się składników. Lepszy, bardziej głęboki smak uzyskasz po kilku tygodniach a nawet miesiącach od wymieszania zaprawki z alkoholem.
  3. Jeśli dodajesz do zaprawki cukier (wódki półsłodkie, likiery), warto uprzednio go rozpuścić. W tym celu podgrzewaj cukier, stopniowo dodając niewielkie ilości wody (najlepiej odmierzać małą łyżeczką) i uważając, by nie przypalić cukru. Dzięki temu unikniesz trudności z rozpuszczeniem cukru w trunku.
  4. Na ściankach buteleczki z esencją mogą pozostać resztki cennego płynu. Po dodaniu esencji, warto wypłukać buteleczkę porcją alkoholu, a następnie wlać do butelki z trunkiem.  
  5. Unikaj zaprawek w plastikowych butelkach. Substancje zawarte w esencji mogą reagować ze sztucznym tworzywem i „wzbogacić się” o plastikowy posmak. Najlepiej wybierać zaprawki w buteleczkach szklanych.
  6. Jeśli masz taką możliwość, oprócz czystej wódki lub destylatu, dodaj do zaprawki porcję (25-50 ml) oryginalnego alkoholu (np. whisky). Dzięki temu otrzymasz wspaniałe efekty smakowe.
  7. Otrzymany alkohol najlepiej podawaj w butelce po oryginalnym alkoholu albo specjalnych butelkach ozdobnych (np. dedykowanych do koniaku lub whisky). W ten sposób zyskasz bardziej profesjonalny efekt.
  8. Aby mieć pewność najwyższej jakości, wybieraj zaprawki uznanych producentów, choć warto eksperymentować też z innymi.
  9. Alkohole z zaprawek  doskonale nadają się do picia zarówno w postaci czystej, jak i z dodatkiem lodu, toniku czy wody gazowanej. W towarzystwie soków i innych alkoholi, praktycznie nie wykazują różnicy z oryginałem.
  10. Zaprawek możesz używać też jako dodatku do herbaty, kawy, lodów i innych deserów.
 

Chcesz dowiedzieć się więcej? W takim razie zobacz równiez nasz drugi artykuł na temat zaprawek w płynie. Zapraszamy też do lektury pozostałych wpisów na blogu Malinowy Nos.

[product category_id="227" slider="true"]

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium