Link do filmu - https://www.youtube.com/watch?v=PpPjYNNYNbo
Gatunek drożdży i rodzaj wina
Poza sposobem przygotowania produktu, drożdże można podzielić również na gatunki. Poszczególne rodzaje różnią się np. odpornością na alkohol czy optymalną temperaturą dla fermentacji. Nie musisz jednak przeszukiwać Wikipedii i stron PWN, by dokonać dobrego wyboru. Z pomocą przychodzą producenci i sprzedawcy drożdży, którzy podają stosowne informacje w opisach produktów. Możesz się dowiedzieć, który gatunek wybrać do wina z określonych owoców czy o konkretnej mocy albo słodkości. Typologia jest zazwyczaj podobna u różnych wytwórców. Przykładowo wygląda to tak:
- Malaga – do czarnych winogron i aronii; do win czerwonych deserowych
- Tokay – do agrestu, głogu, jabłek, gruszek, moreli, truskawek, białych winogron, białych porzeczek, rodzynek i zbóż; do win białych deserowych i stołowych
- Burgund – do śliwek, aronii, czarnych winogron, bzu, wiśni, czarnej porzeczki i jagód; do win czerwonych stołowych i deserowych
- Sherry – do jabłek, białych winogron, białych porzeczek, głogu, dzikiej róży, rodzynek i zbóż; do win białych deserowych
Na koniec warto jeszcze wspomnieć o drożdżach uniwersalnych. Jak sama nazwa wskazuje, to gatunek, który nadaje się do pędzenia wina z dowolnych owoców. Na drożdżach uniwersalnych wykonasz zarówno biały, jak i czerwony trunek. Tyle że najprawdopodobniej będzie to wino o dość dużej mocy, gdyż ten typ drożdży charakteryzuje się wysoką odpornością na alkohol. Tak czy inaczej, jeśli nie wiesz po jakie drożdże sięgnąć, uniwersalne będą bezpiecznym wyborem.
Tylko drożdże winiarskie
Zwróć uwagę, że w tym artykule często pojawia się pojęcie „drożdże winiarskie”. Nie jest to przypadek. W sprzedaży znajdują się bowiem również drożdże piekarskie, piwowarskie czy gorzelnicze. Wszystkie możesz wykorzystać do produkcji wina. Jedyny minus polega na tym, że… nie będzie to wino udane. Mówiąc wprost: nie warto eksperymentować z drożdżami, które aktualnie masz w domu, ale które przeznaczone są do innych wyrobów. W ten sposób zepsujesz zarówno smak, jak i zapach napoju. Mogą się też pojawić kłopoty z klarownością. Za to z drożdżami winiarskimi łatwo przygotujesz smaczny, aromatyczny trunek o pięknej barwie i wysokiej klarowności.